Mikołajki

W oczekiwaniu na prezenty...06.12.2017 r. odwiedził nas św. Mikołaj, który przyniósł nam prezenty. Na powitanie i na pożegnanie zaśpiewaliśmy mu piosenki. Mikołaj był bardzo miły, pytał nas o różne rzeczy, np. gdzie odbędą się tegoroczne mistrzostwa piłki nożnej lub ile jest niedziel w adwencie. Gdy odpowiedzieliśmy, otrzymaliśmy prezenty, po które ustawialiśmy się klasami od najmłodszej do najstarszej. Potem Mikołaj pożegnał się z nami i odszedł daleko, aby odwiedzić inne dzieci.

Nadleśnictwo Opole

Nadleśnictwo OpoleDnia 05.12.2017 klasa 7 ze szkoły podstawowej w Złotnikach wraz z klasą 3 ze szkoły w Zimnicach  Wielkich udały się na wycieczkę w ramach projektu "Młodzi Odkrywcy Sekretów Nauki" do Nadleśnictwa w Opolu. Pani Leśnik opowiadała nam o lesie, jego ważnym znaczeniu oraz o zagrożeniach. Oglądaliśmy ciekawą prezentację, z efektami 3D. Wszyscy wystraszyli się, gdy usłyszeli dźwięki przypominające leśny pożar. W kolejnej części pobytu w Nadleśnictwie tworzyliśmy opowiadanie, oglądaliśmy prezentację o zwierzętach i środowisku, w którym żyją. Na końcu całego wyjazdu zagraliśmy w edukacyjną wersję koła fortuny, w którym rywalizowały dwie drużyny. Wynik konkursu był zaskakujący, ponieważ obie drużyny zdobyły tyle samo punktów.

Ogólnopolski Konkurs "Alfik Matematyczny"

Alfik Matematyczny22 listopada odbył się ogólnopolski konkurs Alfik Matematyczny. Była to już XXIII edycja tego konkursu, uczniowie naszej szkoły wzięli w nim udział po raz pierwszy. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 30 zadań, które wymagały sprytu, wyobraźni i logicznego kojarzenia faktów. W matematycznej rozgrywce wzięło udział trzynastu uczniów. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za reprezentowanie naszej szkoły i życzymy jak najlepszych wyników.

Kulinarne pierwszaki

Robimy sokiKulinarne pierwszaki od września realizują innowację w ramach której samodzielnie  oraz przy pomocy rodziców, zaproszonych gości  oraz wychowawcy poznają tajniki  zdrowego odżywiania. Poznały już zasady komponowania „Talerza zdrowia” oraz spotkały się z panią pielęgniarką na pogadance na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. We wrześniu przygotowywały soki warzywno - owocowe z marchewek i jabłek, które potem chętnie popijali. W październiku kisiły kapustę, a w listopadzie przygotowywały smaczne pasty na kanapki w ramach zdrowego drugiego śniadania. Uczestniczyły także w warsztatach kulinarnych w Akademii Młodego Kucharza, gdzie poznały, powąchały i posmakowały różnorodne przyprawy, nie zawsze uprawiane w Polsce. Dzieci przygotowały wg przepisu placuszki dyniowe, które potem chętnie jedli z jogurtem lub miodem. W najbliższych planach mamy zbadać ile wody jest w owocach oraz piec pierniki, a także wybrać się z  wizytą do sklepu spożywczego i piekarni. O zrealizowanych wydarzeniach poinformujemy wszystkich zainteresowanych.

Święto Niepodległości

Życzenia dla OjczyznyDnia 13.11.2017r. w naszej szkole odbył się apel z okazji Święta Niepodległości. Uczniowie klas VI - VII pokazali nam trochę historii, prezentując krótkie dzieje Ojczyzny. Odwiedziła nas Polska Piastów, Polska Jagiellonów i Polska z czasów rozbiorów. Łukasz, jako żołnierz, mówił o walce o wolność Ojczyzny. Na koniec przyszła Polska współczesna. Po jej występie, każda klasa przeczytała przygotowane przez siebie życzenia dla Ojczyzny. Na koniec wszyscy zaśpiewali Polsce "Sto lat".

Klasy I - III w MBP i Akademii Młodego Kucharza

Piramida zdrowiaW ubiegłym roku rozpoczęliśmy przygodę z gotowaniem w Akademii Młodego Kucharza. Ze względów organizacyjnych pracujemy w grupach, więc przy okazji możemy skorzystać z oferty bibliotek w Opolu. Tym razem odwiedziliśmy dział dla dzieci w głównym budynku Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Jana Pawła II przy ulicy Minorytów. Mogliśmy zapoznać się z nowoczesnymi sposobami wypożyczania książek, poznaliśmy różne zabezpieczenia przed kradzieżą, zobaczyliśmy ciekawostki, których nie ma w naszej bibliotece. Po zwiedzaniu zebraliśmy się w pokoju bajek, gdzie posłuchaliśmy trzech ciekawych opowieści: "Co?!", "Czy polubisz moją breję?" oraz "Piżamorama - Nowy Jork" z ruchomymi ilustracjami. Potem była chwila na zabawę i przejście do Akademii. Pierwszą przygotowywaną w tym roku potrawą były placuszki dyniowe. Dzieci same mieszały składniki, poznały pachnące i rozgrzewające przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Przypomniały tez sobie zasady zdrowego żywienia. Gdy placuszki się piekły - kroiły owoce do dekoracji. Gotowe, przepięknie pachnące placki jadły z jogurtem lub miodem. Było zdrowo i pyyyyysznie!

Strona 9 z 69